Stålmannen genom tiderna

Det finns få personer i denna värld som inte vet vem Stålmannen är, har varit på oändliga äventyr sedan han skapades 1938. Hans äventyr har återgetts i flera olika medier som serietidningar och radioprogram men det vi ska fokusera på här är filmerna. Första filmen med Stålmannen i huvudrollen var den animerade filmserien med samma namn. Filmerna kom ut mellan åren 1941–1943. Kirk Alyn hade den stora äran att vara den första skådespelaren som spelade Clark Kent, Stålmannen alias, i spelfilmen ”Superman” 1948. Sedan dess har många filmer getts ut med superhjälten i huvudrollen.

Stålmannens äventyr

Den klassiska hjältesagan handlar egentligen om storskaliga hjältedåd och äventyr. Stålmannen är inte ett undantag. Genom hela hans livstid har vi sett honom bekämpa superskurkar som Lex Luthor. Vi tror att de flesta idag förknippar Stålmannen med filmer, dock är inte hans äventyr enbart begränsade till den vita duken. Stålmannens äventyr finns även tillgängliga i andra format. Du kan till exempel spela tillsammans med superhjälten. Det finns slots online med bland annat Christopher Reeves Stålmannen eller den klassiska DC Comics varianten, (ta en titt här) om du är intresserad. Du kan även gå tillbaka till originalet och läsa om hans äventyr i serietidningar.

Kolla på en film idag!

”Superman”, ”Man of Steel”, ”Justice League” med flera, kärt barn har många filmer. Med nya filmer som släpps inom intervaller på bara några år är det svårt att föreställa sig att Jerry Seigel och Joe Shusters Stålmannen såldes till Detective Comics  senare DC Comics, för bara 130 dollar. Idag kan vi välja att se Stålmannen i animerad form, i svartvitt om man går tillbaka till de tidiga filmerna, som huvudroll och som birollsinnehavare. Det finns med andra ord en film för alla tillfällen. Med tanke på att många av filmerna finns tillgängliga online på olika streamingplattformer har du ingen anledning att inte se en idag!